Jaktsmedjan

Vanliga frågor

Hur är Östsibirisk laika som ras?

Östsibiriska laikor är i allmänhet mycket nyfikna, roliga, sällskapliga, energiska hundar och ofta med en egen vilja men trots det lättlärda och villig att lära sig allt vad husse eller matte vill hitta på med den. Våra hundar är väldigt mysiga och så fort de får chansen lägger de sig i ens knä eller famn. Det som är viktigt att tänka på är att läsa din valp visa individer kan vara känsliga om man är för hård mot dem. Spetshundar i allmänhet är känsliga och lyhörda för energinivåer.


Hur arbetar en Östsibirisk laika i skogen?

En jakthund som är av typen löshund arbetar relativt självständigt i skogen men att ha kontakt med sin jakthund under sök efter vilt och under ståndarbetet är både bra och nödvändigt. En löshund ska söka efter vilt självständigt och mellan sökturerna komma och hälsa på föraren. När hunden hittat viltet är det en fördel att hunden är lugn i upptaget för att få viltet att stå still medan hunden skäller ståndskall. När hunden skäller ståndskall kan det vara mycket användbart att den kommer och besöker föraren. Om det är svårt att smyga sig på ståndskallet kan man, när hunden hälsar på, följa med den en bit då hunden väljer att återvända till ståndplatsen. Om det blir ett ivrigt upptag på exempelvis älg är det mycket lätt till sken och då är hunden helt tyst. Hunden ska då gärna följa med älgen tills den stannar igen och därefter försöka ställa om den. Ibland övergår ståndskall eller sken i gångstånd och det menas med att hunden skäller samtidigt den följer efter älgen i ett lugnt tempo och har kontakt. Något som är viktigt att tänka på är att försöka undvika att skjuta en älg på sken för hunden, allra helst för en unghund. Meddela jaktlaget om det och försök att jaga in hunden i största möjliga mån själv. Det på grund av att hunden ska inte lära sig att skena med älg. Belöningen, precis som med vad annat som helst, ska inte bli sådana gånger.


Hur är denna ras att arbeta i andra sammanhang?

Det går alldeles utmärkt att arbeta med i andra sammanhang utöver jakten. Jakten är absolut nödvändig annars mår dem inte bra.  Men liksom alla andra hundraser behöver även laikan annan aktivering också. Vi utövar både det ena och det andra med våra tikar. Bland annat viltspårsträning vilket är ovärderligt samt ett krav att kunna när ett riktigt eftersök uppdagas. Lydnadsträning står också på schemat även om det ibland känns som mestadels olydnad :), promenader i alla dess former, cykelträning och simträning. Ja, listan kan göras lång… det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan göra med sin hund.


Hur kommer min valp att födas upp?

Valparna från oss på Jaktsmedjans kennel kommer att födas upp i hemmiljö, där de första tre levnadsveckorna endast kommer att vara med oss i familjen med lugn och ro för både valpar och den nyblivna modern. Mycket på grund av att valparna inte ska bli smittad av något. Resterande veckor kommer valparna och mor fortsatt vara med oss och kommer allt eftersom få delta i vardagslivet där allt möjligt hör till. Valparna kommer, om vädret tillåter, prova på att vara utomhus och upptäcka världen tillsammans. Valparna kommer att bli socialiserade med både vuxna, barn och andra hundar. Allt för att göra valpköparnas arbete så lättsamt som möjligt.


När valpen kommer till sitt nya hem, vad är viktigt att tänka på?

Det är mycket att tänka på som valpköpare, och allra helst om det är er första hund. Till att börja med vill vi tala om att vi alltid kommer att finnas för våra valpköpare/valpar. Tveka inte att kontakta oss! Vi ser helst att våra valpköpare är aktiva hela året med sin hund, inte bara när det vankas jakt. Vi hjälper mer än gärna till vid frågor och funderingar om någon aktivitet eller något helt annat du planerar för just dig och din hund. Det vi får i gengäld är aktiva ägare med deras hundar, något vi arbetar för!

Vi kan rekommendera att läsa alla möjliga hundböcker inför just ert valpköp. Det är mycket som kan läras och kännas igen!

Första tiden i sitt nya hem vet vi att det är mycket man som valpköpare grunnar över. Ska därför göra en lista som är bra att ha vid sådana tillfällen.

  • Låt den nykomna valpen lära känna er, sin hemmiljö och omgivning innan ni bjuder hem era vänner. Den första tiden ska vara lugn och trygg för valpen. När ni märker att valpen börjar bli allt mer kavat, då är det hög tid att socialisera den med era nära och kära och för den delen också i andra miljöer än hemmavid. Låt valpen följa med er i bilen korta stunder från början och utöka allt eftersom tiden, så den blir van att åka bil.
  • Vi vill hellre se en relativt smal valp/hund istället för en tjock och tung valp/hund! Övervikt är allt annat än bra för höfter, armbågar och kroppen i allmänhet. Du är inte snäll med din hund om du ger den extra mat så den blir överviktig. Däremot är du snäll med den om hunden är slank och fin i kroppen! Nedan kan ni ta del av utfodring av valp. När valpen kommer till sitt nya hem ska den ha fyra mål mat per dag, cirka:
    - Klockan 07.00 ett mål mat som anpassas efter vikt på valpen.
    - Klockan 12.00 ett likadant mål mat.
    - Klockan 16.00 ett likadant mål mat.
    - Klockan 20.00 ett likadant mål mat.
    • Ni kan börja relativt omgående när valpen kommit till sitt nya hem att ge den tre mål mat per dag. Vid 3 månaders ålder (12 veckors ålder) ges alla valpar tre mål mat per dag. Vid 6-7 månaders ålder börjar ni ge hunden två mål mat per dag. Friskt dricksvatten ska alltid finnas tillgängligt. Om hunden inte äter upp allt när den får mat 3-4 gånger per dag behöver ni inte oroa er. Om ni ändå är orolig, kontakta oss så hjälper vi till!
    • Med er valpköpare följer det en blankett från SKK och en blankett från Jordbruksverket om vad er hund heter, chipmärkning etcetera där ni kan fylla i ert namn, adress och telefonnummer och skicka in till SKK samt Jordbruksverket så om hunden kommer på villovägar och någon hittar den kan titta på chipmärkningen och därmed hitta er. Ta för vana att skicka in dessa viktiga uppgifter! det gör att hunden hamnar på DjurID.se och dina kontaktuppgifter blir sökbara i den gemensamma databasen Europetnet, och den databasen används av polis, veterinärer och djurhem runt om i Europa.
    • Bli medlem i Svenska Kennelklubben och Svenska Älghundklubben. För att ni ska kunna gå jaktprov/utställningar och andra prov med er hund krävs det att man är medlem i någon av de tio lokalklubbarna inom Svenska älghundklubben. Om ni vill vara delaktig i evenemang hos Svenska Laikaklubben kan ni bli medlem även där. Med köp av valp hos oss så ingår medlemskap i Svenska Laikaklubben under innevarande år.
    • Miljöträning och passivitetsträning är nyckeln till mycket lycka. Ta med valpen till stan eller någon annan främmande miljö och sätt er ner och bara titta på allt som händer omkring er. Miljöträning och passivitetsträning på samma gång. Båda är mycket viktiga! många tror att det är viktigast att lära hunden att hela tiden vara aktiv. Men då hunden bara kan slappna av vart som helst är lika viktigt.
    • Valpen är vaccinerad vid leverans och ska vaccineras igen vid 12 veckors ålder. Därefter vid 1 års ålder och vid den vaccinationen gärna även mot kennelhosta. Vaccination mot kennelhosta upprepas varje år medan övrig vaccination vart fjärde år.
    • Att få valpen att bli rumsren kan både vara tidskrävande och ibland kännas helt hopplöst. Ibland är valpen rumsren från första stund när den kommer till sitt nya hem men oftast inte. Det finns olika metoder att kunna använda sig av. Läs gärna i hundböcker om det för att se vad som passar just dig och din hund! det som vi kan råda till är att varje gång valpen har sovit, busat,  fått ett mål mat eller druckit vatten, ta ut den direkt därefter.
    •  Det är vanligt med hundgård för laikor och de trivs gärna utomhus med möjlighet till ett kryp in och utsiktsmöjligheter. På Jordbruksverket kan ni ta del av mått och allt annat som rör en hundgård och annan nyttig information för din hund. Kom ihåg att lära din hund i tid att vara i hundgård, från början korta stunder som utökas allteftersom hunden blir van att vara där. Om man inte vill ha sin hund i hundgård går det också bra att ha den inomhus.
    • En hundvalp ska inte vara ensam längre stunder när de är under 4 månader gammal. Men det är trots det viktigt att låta valpen prova att vara själv kortare stunder. Börja med att stänga ytterdörren och stå utanför den någon minut innan du går in igen. Prova sedan allt längre stunder. Viktigt att tänka på är att du inte ska vara extremt överlycklig då du återvänder till valpen och går in. Låtsas som att ingenting speciellt har hänt. Detta på grund av att valpen inte ska sakna dig för mycket, att valpen känner att det är tråkigt utan dig. Träning ger färdighet!
    • Gå mer än gärna en valpkurs, vardagslydnadskurs eller någon annan kurs med din hund. Både du och din hund lär er så mycket och kunskap är alltid användbart och inget tungt att bära på. Samtidigt får ni lära känna varandra bättre och en ägarkontakt byggs upp. Lära känna likasinnade och vara bland andra hundar är också något ni kommer att få på köpet. Oftast får ni bland annat lära er grunderna för inkallning och det är guld värt, både i vardag och jakt!
    • Något mer som också är värt att komma ihåg är att ni ej går långa promenader med er valp/unghund förrän de är något sånär halvvuxna. Det blir mycket slitage på hunden i onödan annars. Anpassa promenaderna efter storleken på hunden. Lyssna på vad valpen orkar.
    • Valpen byter ut sina mjölktänder mot ordinära vid ca 5-6 månader. Under hela perioden från mjölktänder tills att hunden får sina ordinära tänder och dem har växt ut ordentligt, var försiktig att kampa med någon leksak med hunden. Det blir en väldig påfrestning för hela käken på hunden och risken är att någon tand dras ut och möjligtvis kanske att bettet förändras. Tänk också på att vänja din hund med att ta dem kring munnen för att visa tänderna. Så går det enkelt på utställningarna.

    Saker bra att ha och tänka på till sin valp/vuxna hund:

    • Försäkring.
    • Röntga höfter och armbågar vid 1,5-2 års ålder. Mitt mellan löpen om det gäller en tik. Hunden ska vara välmusklad och i bra form. För att minska miljöns påverkning till resultatet, hjälp gärna hunden så mycket som möjligt under dess utveckling när den växer. Simträning är bland annat mycket bra. Det vi vill säga är att det alltid är bra att tänka efter med en växande valp. Men som sagt, att motionera den växande hunden är självklart ett måste!
    • Koppel, sele och halsband. Sele är mycket bra att använda på valpar som växer, det är så lätt att förstöra något kring halsen om man använder halsband på dem när de är små.
    • Ett valpanpassat foder. Därefter ett foder anpassat till vuxna hundar.
    • Matskål och vattenskål.
    • Lyfta in och ur valpen/unghunden i bilen under tiden hunden växer upp, för att minimera skador på höfter och armbågar.
    • En bädd som är valpens/hundens trygghet. Med er får ni en filt som luktar mor och syskon.
    • En bur att ha i bilen.
    • Klotång. Klipp klorna helst en gång i veckan.
    • Karda, ”Furminator” är ett märke som passar bra på laikor och dess päls. Något mer som är väldigt effektivt är att bada hunden och sedan föna. Hunden blir då utan den lösa pälsen nästan på en gång.
    • Leksaker.
    • Hundgodis.
    • Visselpipa. Träna inkallning från den dagen valpen kommer till sitt nya hem. Livsviktigt många gånger i både hem och skog. Dessutom bra att kunna till jakttillfällen och jaktprov.
    • En pejl att använda vid jakt med din hund.
    • En spårlina för eftersök och viltspår.
    • En badhanduk och schampoo. När hunden är smutsig och inför utställningar.
    • Borsta gärna tänderna på din hund! Vi visar mer än gärna hur man kan borsta dem på hunden.
    • Avmaskningsmedel. Kom ihåg att avmaska! det är viktigare än du tror.