Jaktsmedjan

Viltspår tips & trix

Att tänka på


Se till att införskaffa bra utrustning en sele som sitter bra på hunden och en lina som är bekväm att hålla i och som inte fastnar i skogen, tinat blod (fungerar med nötblod från mataffären) och lämplig klöv.

Väl mark att lägga spåret på med omsorg lägg gärna spåret på en äng eller i en skog där det inte går så många människor eller hundar,  är även bra om det är en plats där det inte heller finns så mycket vilt.


När du går anlagsprov eller öppenklass så går spåren alltid i skog men även där ska terrängvariation förekomma så det är en fördel att tidigt lägga in olika typer av underlag i träningen.


Jag föredrar att börja i mer öppen skog, med grönmossa istället för buskar så att vittringen hamnar långt ner i backen även mossan med lite mer fukt i hjälper hunden att lyfta doften. Allt för att underlätta för nybörjarhunden.


Längre fram i träningen kan man gärna utsätta hunden för olika störningar för att variera spåren och för att utmana hunden. “Torra” spår, underlagsförändring från mossig skog till torr barr skog brukar kunna försvåra för hunden. Även asfalt, grus och jord är svårare terräng medan äng och framförallt skog är lättare.

Första spåren


Börja försiktigt det första spåret räcker om det är 30-50 meter, Låt det ligga 30-60 min.


Ett tips är att försök lägga spåret i medvind så hunden får arbeta med näsan i marken och inte vindar in spåret.


Se till att märka ut starten på spåret  och lägg ner klöven, häll några droppar blod. Dra sedan klöven i ett snöre släpandes någon eller ett par meter bakom dig och den andra handen har du till blodet som du häller några droppar i varje eller vartannat steg en petflaska med ett litet hål i korken fungerar bra.

Klöven ska alltid vara i backen och till en början blodar du hela sträckan. I slutet lämnar du klöven, bind gärna fast den i ett träd för att förhindra att något annat djur stjäl den.


Tänk på att fortsätta en bit från spårslutet innan du vinklar av till bilen för att undvika att komma förnära det lagda spåret.

Hunden i spåret..


Försök att visa på hunden vid din spårstart, se tillatt hunden verkligen luktar in spåret och inte får för bråttom, jag brukar kunna försöka hålla kvar hunden några sekunder extra för att vara säker på att de tar rätt spår. Troligen kommer hunden bli nyfiken och börja följa spåret, då följer du bara med ta det lungt och försök läsa hur hunden spårar, många hundar ökar tempot och blir ivriga när de tappar spåret då brukar jag försöka hålla emot lite och få ner tempot tills jag ser att hunden hittar tillbaka igen.


När man går prov ska det vara minst fem meter och inte längre än tio meter mellan dig och hunden. I början när ni tränar gör det ingenting om du är närmre för att lättare kunna stoppa hunden om den går av spåret.


När jag ser att hunden tar spåret och håller spåret brukar jag välja att berömma hunden när den tar spåret med ett "bra spår", något man även får göra på prov.


Du känner hunden bäst och om du tror det peppar hunden kan du berömma men gör det inte om du tror det kan påverka hunden för mycket släpper hunden spåret och tittar glatt på dig – ja, då får man försöka berömma lite lugnare nästa gång.


När hunden hittat fram till klöven så ge hunden massor med beröm, jag brukar leka med klöven och låta hunden bära den tillbaka till bilen.


Alla hundar gillar inte klöven, så gör det inte till en stor sak om din hund inte vill leka med den.