Jaktsmedjan

Jaga in unghunden

Injagning av unghund

 

Har du blivit med valp? Och funderar på hur du skal komma igång i skogen?


Först och främst är det viktigt att poängtera att detta är mitt sätt att jaga in en unghund, med det sagt så finns det oftast lika många sätt som det finns hundägare och inget sätt är mer rätt än andra utan i mina ögon är det ganska individanpassat och man bör som hundförare vara lyhörd på vad just din valp får bäst träning av.


Skogs/miljöträning


Jag tycket att skogsträning och miljöträning är väldigt viktigt personligen börjar jag skogsträna och miljöträna min hund redan när jag fått hem den vid 8 veckors ålder. Vikten av att hunden blir en trygg individ som litar på dig är oerhört stor. Ska du bygga jakttorn eller röja ett pass så se till att valpen får följa med ut i en filt eller ryggsäck. Jag tar även med valpen på offentliga platser och till skjutbanan. Det är inte kul att ha en hund som är rädd för allt och det slipper man med att ha den med så den är bekant med att det händer saker runt dem.


Älg, vildsvin eller björn?


Oavsett vad du tänkt att jaga så är präglingen viktig för hunden, en del vill ha en mer spårnoga hund och andra en som arbetar mer i vinden. Personligen föredrar jag en hund som gärna tar slag och tidigt som valp så börjar jag med att aktivera deras näsa med klövar och spår tänk dock på att allt ska vara kul. Min upplevelse är att Laikan generellt är en duktig spårhund och arbetar mer än gärna ihärdigt för att reda ut vad som hänt tidigare på natten i spåren. Detta kan säkert vara bra om man jagar på lite viltfattigare marker.


Jaktträning/injagning (7-9 månader)


Har alltid fått höra att ”Gubbe på en stubbe” metoden är jätte bra. Det betyder i stort att man går ut i skogen och sätter sig så får hunden söka ut själv och hitta viltet. Av det får man ett bra sök på hunden men vet inte hunden vad jakt är så vet den heller inte vad den ska göra i skogen.


Detta är en metod jag själv brukar tillämpa men jag anser att det är väldigt viktigt att unghunden vet vad det är den skall göra när husse/matte bara sitter där, själv så brukar jag initiera jakten i hunden innan jag blir en ”gubbe på en stubbe”. Första gången släpper jag unghunden på djur jag sett/ser men det räcker med en eller två gånger. Gör du det mer så gör det mer skada än nytta. Det är bättre att söka upp platser på morgonen som du sett djur på kvällen och vistas där till hunden hittar slagen och får jobba med dem.


Se till att ha bra kännedom om din mark där du tränar hunden. Vet du vart viltet brukar stå så rör dig mot det området och låt hunden arbeta i vinden och med spår ha inte bråttom. Om hunden får upp något eller drar iväg på en söktur är det jätteviktigt att du finns kvar på platsen där ni skildes åt när den kommer tillbaka. Gör du inte det kan hunden bli rädd att tappa bort dig och inte våga jaga eller söka ut mer. Ta det lugnt med hunden i den här åldern. Tänk på att den inte växt klart och att jaga tar hårt mentalt, desto tröttare hunden blir ju större risk för skador.


Jaktträning 10 månader och uppåt

Vid den här tiden brukar jag börja använda hunden vid mer praktiska jakter och jaga ihop med andra människor. Det gör jag inte alls innan, om det inte är någon jag vet har tålamod att sitta i timmar utan jakt.


Jag brukar röra mig lite i skogen nu om hunden har ett sök. Tänk bara på att röra dig långsamt så hunden söker ut. Går du för fort så kommer söket försvinna hos hunden. Det handlar mer om att flytta sig mellan bra platser.


Ta tillfället i akt om någon i laget skjuter något gå dit med unghunden och låt den spåra fram till det fällda viltet, efter ett par gånger brukar jag försöka hitta spåret längre ifrån och släppa hunden och låta den arbeta sig fram till viltet.